De grå fitness kanoner

h3400

Hatten af for nutidens seniorer. De er i dag fit og aktiv som ingen generation før dem. Det skyldes ikke kun fremskridt indenfor medicin. Meget af det er deres eget fortjeneste. Seniorer i dag lever meget sundere end tidligere generationers.
Ja, arbejdet er generelt blevet lettere og arbejdstiden kortere. Men mange af dem der nærmer sig pensionsalderen i dag har været med til arbejdsuger på 48 timer og mere. Sikkerhedshensyn og skånehensyn med hårdt fysisk arbejde har også været fremmeord for det meste af deres arbejdsliv. Alle disse tiltag er relativ nye. Så det er ikke kun de samfundets sociale og medicinske fremskridt der gør at de klarer sig så meget bedre.
Seniorer i dag spiser sundere, de dyrker motion og har en aktiv livsstil. De mindre modtagelige for stress og anden psykisk belastning end yngre generationer. Og det udmønter sig i en bedre livskvalitet og mere livsglæde. Mange 60+ har i dag bedre kondital end unge som ikke dyrker motion.

Hvad gør du når kroppen har brug for lidt hjælp?

Selv en fit og rask krop slides ned med tiden. Og når man har brugt sin krop i flere årtier efterlader det spor, små skader og skavanker. Tidens tand tygger på alt og alle.
Heldigvis er der i dag meget hjælp at hente. Forskning og teknologi har i dag skabt et hav af forskellige hjælpemidler. De er frit tilgængelige og findes i prisklasser hvor alle kan være med. Nogle gange kan det være svært at se forskellen mellem hjælpemidler og fitness redskaber. Mange af de ting du kan finde på en hjælpemiddel portal som www.acu.dk kan du også finde i shops der sælger sportsgrej. Det er ikke så underligt endda. Fordi motion er et hjælpemiddel for et sundt liv. Og motionsredskaber er derved også hjælpemidler. Omvendt er det dog ikke altid tilfældet. De fleste ville nok rykke panden over at kalde en rollator for et fitness redskab.
Mon dog: for en gammel kvinde med alvorligt gangbesvær er det det alligevel.

Når musklerne er ømme, hjælper en varmepude

At motionere og dyrke fitness kan også have omkostninger. I en ideal verden bør man kunne stoppe lige inden muskler og led bliver belastet så meget at de bliver ømme. Fordi muskelømhed er i de fleste tilfælde et symptom på små muskelskader. Muskler består af lange, elastiske fibre. Og når de bliver overbelastede kan de briste. Dette kaldes for fibersprængninger. Det er sådan set ret normalt ved fysisk træning at nogle muskelfibre bliver skadet. Så længe det ikke er for mange, er det heller ikke alvorligt. De reparerer sig selv.
Men det er ikke smertefrit. Fibersprængninger og anden muskelømhed gør simpelthen ondt. Nogle gange så meget at vi ikke kan bevæge os ordentligt i flere dage. Som sagt, det plejer at ordne sig selv. Men man kan godt hjælpe kroppen på vej.
Den bedste behandling når muskler er ømme er simpel varme. En varmedunk eller en varmepude fremmer den proces hvor musklen heler sig selv og dulmer smerter og ubehag.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *