3 forskellige kaffebønner du skal prøve

Intet er så rart og forfriskende som en dejlig, varm og velduftende kop kaffe. Det er den sorte eliksir, som de fleste danskere er dybt afhængige af. Faktisk drikker hver dansker i gennemsnit 240 liter kaffe om året. Og hvis bare du holder dig på omkring de tre-fire kopper om dagen, så kan kaffe endda være gavnligt. Flere undersøgelser verden over viser nemlig, at kaffe er med til at modvirke flere sygdomme; herunder parkinsons, type 2 diabetes og leverkræft.


Men hvordan laver man så den helt perfekte kop kaffe? Man start
er ved selve bønnen. Vælg altid de friskeste bønner, gerne nogle der er blevet ristet inden for de sidste 1-2 uger. Dernæst er det af stor betydning hvordan man opbevarer dem – de skal stå tørt og køligt, og så er det bedst kun at male den mængde bønner man skal bruge, for malede bønner mister hurtigt smagen. Og til sidst er der kun at dufte og smage sig frem efter den helt rigtige bønne. Her får du et bud på tre forskellige, luksuriøse slags kaffebønner som har hver deres karakteristika.

Kopi Luwak bønner fra Sumatra

Denne er verdens mest dyre og eksklusive kaffe og der produceres kun 500kg pr. år. Det som er helt unikt ved Kopi Luwak Original Kaffe er, at de kirsebærlignende, friske bønner spises af toddykatte, også kaldet luwakker. Luwakken udvælger altid de bedste bønner da det er dens føde. Bønnerne passerer kattens fordøjelsessystem i ufordøjet tilstand, og i denne proces fjernes den bitre og syrlige eftersmag fra kaffen, og efterlader en helt unik smag som er blød og fyldig med noter af karamel og chokolade. Derfor kan kaffen drikkes selv af personer, som ikke normalt drikker kaffe.

Tanzanias Ngoro Ngoro Mountain Coffee

Disse bønner er produceret i Shangri-La Estate i det nordlige Tanzania på en arbejdsplads, som er bæredygtig og går foran med socialt arbejde. Bønnerne er dyrket i vulkansk jord i omkring 1700 meters højde, som giver kaffeplanten et lukrativt miljø at gro i. Kaffebønner skal nemlig både have varme og kulde, og helst på de rigtige tidspunkter. Det samme gælder med mængden af vand – hverken for lidt eller for meget. Kaffebønnen fra Ngoro Ngoro Mountain har en rund og fyldig smag med en snert af chokolade og en udsøgt eftersmag af sød honning. Bønnen har også en tilpas syrlighed.

De hellige bønner fra Cauca, Colombia

Columbia er et af de lande der ligger i ‘kaffebæltet’ – lande med bjergegne og tæt på ækvator, så derfor er disse bønner fra Cauca i Colombia selvfølgelig også med på listen over virkelig gode kaffebønner. Colombia er faktisk en af verdens største kaffeproducenter. Caucadalen I Colombia består af vulkaner og frodige skråninger med en fed og rig jord, som giver kaffeplanterne en optimal modning. Kaffebønnen Holy Bean, som er Arabica af sorten Castillo Tambo, indeholder en masse spændende smagsnuancer, hvoraf karamel og appelsin er de mest fremtrædende. Den er også sød, rund og blød og har en bitterhed som giver smagen en god kant.

Leave a Comment